Ibland får man frågan.. vad det innebär att vara scrollmakare och präntare i Nordmark? Vad är Nordmark?

Först – Nordmark är en medeltidsförening som finns i Sverige. Den har en del olika lokalföreningar i flera delar av landet. Nordmark till hör även den världsomspännande föreningen SCA – Society for Creative Anachronism som grundades för snart 50 år sedan i USA.

I föreningen så finns det ett regerande furstepar som bestäms av dueller mellan olika slagkämpar. Detta furstepar sitter på tronen i 9 månader och under deras regeringstid så kan de dela ut olika sorters utmärkelser till medlemarna i föreningen.

När en utmärkelse delas ut så ges även ett dokument ut för att visa när och av vem man fick utmärkelsen. Dessa dokument kallas scrollor. Scrollornas utseende kan variera mycket på grund av vem som gör den. Och det är här en scrollmakare kommer in.

Präntaren är den som ansvarar för att fursteparets beställningar kommer till en eller flera scrollmakare. Scrollmakaren är nämligen den som tillverkar scrollan, vissa målar den medan andra gör kalligrafin och det finns även de som gör båda. Många av scrollmakarna tar inspiration till dessa scrollor från olika historiska manuskript så som de medeltida Book of Hours. Här nedan kan ni se exempel på hur ett medeltida manuskript ser ut samt hur en scrolla kan se ut.

ms007image6